sobota, 3 marca 2012

ROZSZERZALNOŚĆ TEMPERATUROWA SUBSTANCJI - jajko w butelce.

Czy zastanawiałeś się kiedykolwiek jak włożyć jajko do butelki przez szyjkę? 

... to jeszcze nic, ale jak ją stamtąd wydostać?

Zastanów się chwilę, a później porównaj czy Twoja wersja jest zgodna z moją.


Potrzebujesz:

- szklaną butelkę po mleku albo soku,
- suszarkę do włosów, 
- miskę z zimną i gorącą wodą,
- jajko na twardo.

Uwaga:
Ze względu na własne bezpieczeństwo będzie potrzebna pomoc osoby dorosłej.



Przebieg:

Odkręconą butelkę zanurz w misce gorącej wody. Poczekaj chwilę, aż butelka i znajdujące się w niej powietrze nagrzeją się.
Możesz do tego wykorzystać suszarkę - nastaw ją na grzanie i skieruj podmuch ciepłego powietrza na butelkę.

Jajko ugotowane na twardo obierz ze skorupki i umieść na szyjce butelki. 

Butelkę przełóż do miski z zimną wodą. Możesz dorzucić parę kostek lodu. Poczekaj, aż powietrze w butelce się ostudzi. Przytrzymuj jajko by przylegało do butelki.


Będziesz zdumiony tym, co zobaczysz...  


Chcąc jajko wydostać z butelki:
schłódź ją (schłodzi się i powietrze), odwróć szyjką w dół i ogrzewaj suszarką.
Powietrze zacznie się rozszerzać i wypchnie jajko.




WERSJA Z ZAPAŁKAMI:
http://www.youtube.com/watch?v=xVZ03G106C4&noredirect=1 

lub

http://www.youtube.com/watch?v=sbkjSMm4bmY&feature=related

PAMIĘTAJ, BY TOWARZYSZYŁA CI OSOBA DOROSŁA.


DLACZEGO TAK SIĘ DZIEJE?

Powietrze podczas ogrzewania zwiększa swoją objętość.
Powietrze umieszczone w butelce również zwiększa objętość, dlatego "wydostaje się" na zewnątrz.
Podczas studzenia natomiast powietrze się kurczy.

Proces kurczenia i rozszerzania to tzw. rozszerzalność temperaturowa substancji.


materiał źródłowy: Eksperymenty. Fascynujące doświadczenia do przeprowadzenia w domu. E. M. Jamrozy, M. P. Sadowski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz